Oecumenische Meditaties in de Veertigdagentijd

Vorig jaar was er in de veertigdagentijd gelegenheid om naar een vastenmeditatie te gaan in de R.K. van Ootmarsum. Ook dit jaar zijn er 5 woensdagen met een meditatie om 19:00 uur. De werkgroep “Meditaties in de veertigdagentijd” bestaat dit jaar uit Maria Oude Elberink, Christa Bolscher en ds. Annerie Snier. Diverse keren is de werkgroep bij elkaar geweest om de 5 meditaties voor te bereiden. Er zijn nieuwe thema’s uitgekomen en iedere bijeenkomst kent zijn bijpassende stijl muziek. We zien u graag om 19:00 uur in de HH Simon en Judas aan het kerkplein.  Een moment van bezinning en rust.

Heel dichtbij zijn

Jezus ontmoet zijn bedroefde moeder  - Statie IV-
(Muziek van Emma Kirkby – Sacred Cantatas)

Gedwongen om te helpen

Simon van Cyrene help Jezus het kruis te dragen  - Statie V –
(Muziek uit Taizé)

Zien

Veronica droogt zijn gelaat  -Statie VI -
(Muziek van Enaudi)

Bijna niet te dragen

Jezus valt voor de derde keer onder het kruis  - Statie IX -
(Muziek van Samuel Barber, Elisa Hilgerson en Taizé)

Wandel de kerk uit in Verwondering

rond Deurningen

De Werkgroep Meditatieve Wandelingen organiseert vanuit de Plechelmus Kerk in Deurningen een wandeling van ca. 12 km. Het thema van deze wandeling is "Verwondering". Vanzelfsprekend krijgt het meditatieve karakter van de tocht alle aandacht.

Wanneer: zaterdag 23 maart 2019

Startpunt:vanuit de Plechelmus Kerk in Deurningen

Kosten:na afloop vrije gift.

Opgave:noodzakelijk bij het secretariaat van Lumen Christi i.v.m. koffie en thee    onderweg.

Vrijdag 12 april

Cheque van 1500 euro voor Hospice Holos

Tussen Kerst en Oud en Nieuw is het een goed gebruik dat vrijwilligers van de Protestantse Kerk in Ootmarsum knieperkes bakken voor een goed doel. Er werden een kleine 4500 van deze nieuwjaarskoekjes gebakken en ook verkocht en dat resulteerde in een prachtige opbrengst van 1100 euro dankzij de geweldige inzet van deze vrijwilligers.  De Diaconie van de Protestantse Kerk verhoogde dit tot 1500 euro. Dat bedrag werd tijdens een informele bijeenkomst overhandigd aan Ine Kaptein, die coördinator is van de Leendert Vriel Stichting. Vanuit de Diaconie waren Henny Wessels en Laura Rooselaar aanwezig. Maar ook Henriëtte Molendijk-Scholten, die als lid van de Protestantse Kerk en als vrijwilliger van de Leendert Vriel Stichting dit doel heeft voorgedragen. Dat voorstel werd omarmd door de coördinator van het knieperkes bakken, Frida Davelaar, die tijdens de overhandiging van de cheque niet aanwezig kon zijn.

In het Hospice Holos kreeg de Ootmarsumse delegatie een hartverwarmende uitleg over hoe zorg en gastvrijheid geboden wordt aan terminaal zieke mensen en hun familie. Ine Kaptein vertelde hoe de vrijwilligers met hart en ziel de terminaal zieke mensen en hun familie opvangen. Ze gaf ook een kijkje in de organisatie en liet weten hoe belangrijk de stichting Vrienden Leendert Vriel en al die vrijwilligers zijn. De bezetting van het Hospice Holos is op jaarbasis ongeveer 80%. Er zijn vijf kamers en daarnaast is er een kapel en een huiskamer. Overal ademt de sfeer serene rust uit.

Vrijwilligers van de Leendert Vriel Stichting ondersteunen naast hun werk in het Hospice ook thuis terminaal zieke mensen. “Meestal waken de vrijwilligers een nacht, zodat de mantelzorger kan slapen. Dat wordt samen met de familie en de thuiszorg geregeld. Gemiddeld gebeurt dit 3 nachten in de week,” vertelt Ine Kaptein.  “Hospice Holos is een Bijna Thuis Huis voor inwoners uit de gemeente Oldenzaal, Dinkelland en Losser. Het hospice biedt gastvrijheid en zorg aan terminaal zieke mensen, ongeacht levensovertuiging en/of religie. Het doel is een waardige laatste levensfase in de nabijheid van hun naasten. Het is de bedoeling het vertrouwde leven van thuis voort te zetten. Er is geen bezoekuur en familie is altijd welkom. Ook is het mogelijk om te blijven slapen. De zorg wordt verleend door naasten in samenwerking met geschoolde vrijwilligers van Leendert Vriel en de zorgprofessionals van Maartje. De huisarts kan de medische zorg blijven doen. De persoonlijke wensen van de gast en zijn naasten zijn leidend voor het verblijf. Rust, aandacht en privacy zijn kenmerkend voor ons hospice. Vrijwilligers doen wat een mantelzorger ook doet. Hierbij moet men denken aan: helpen bij toiletgang, iemand lekker in bed leggen, een slokje drinken aanbieden en uitgezette medicatie geven. Het belangrijkste is dat ze een luisterend oor bieden voor de zieke en hun familie. Concreet betekent het dat de zorg geboden wordt binnen een prettige, huiselijke sfeer. Hierbij staan rust, aandacht, welbevinden en een welkom voor naasten op de voorgrond. Een hospice staat dan ook voor de betrokkenheid en aandacht van een thuissituatie, gecombineerd met de kwaliteit van professionele zorg. En dat is ook in dit Hospice te vinden.”

Zondag 31 maart

10.00 uur.
Voorganger: Ds. Annerie Snier

m.m.v. het koor Cantabilé o.l.v.Herman Koops