Expositie Bijbelplaten van het Oude Testament geïllustreerd door Ben Horsthuis.

Schoolmuseum Ootmarsum organiseert dit kalenderjaar een expositie van het omvangrijke werk van illustrator Ben Horshuis. Dat doen we in samenwerking met de Rooms Katholieke Kerk en de Protestante Kerk in Ootmarsum.

Ben Horsthuis is in 1918 geboren in Oud Ootmarsum. Hij groeide op in een streng katholiek gezin. Zijn vader was hoofdonderwijzer aan de Scheepersschool aan de Denekamperstraat te Ootmarsum.

Op 5-jarige leeftijd kreeg Ben zijn eerste verfdoos: hij tekende liever dan huiswerk maken. Hij werd geïnspireerd door “Meester“ Bernink, plaatselijk bekend. In 1932 werd hij naar kostschool gestuurd om onderwijzer te worden. Hij verhuisde als 23-jarige jonge onderwijzer naar Pijnacker en wijdde zijn hele verdere leven aan de tekenkunst. In 1998 overleed hij, plotseling en in het harnas, aan zijn tekentafel.

Ben verwierf grote Bijbelkennis door het tekenen van 30 Bijbelse schoolplaten, en religieuze voorstellingen. Hij maakte ze in de 50-er jaren voor het katholieke onderwijs, maar ze werden daarna door alle christelijke gezindten wereldwijd gebruikt, op scholen en voor missie en zending. Hij legde zich ook toe op lesmethodes voor vrijwel alle vakken van het lager onderwijs. Zo maakte hij de tekeningen bij meer dan vijftig lesmethodes, en ontwikkelde zelf een biologie- en een tekenmethode.

Maar hij deed nog meer! Hij voorzag 1.200 leesboeken van zijn illustraties, maakte stripverhalen, kleurplaten, en had een natuurrubriek, en dat alles in meerdere kranten en tijdschriften. Zo vond je zijn werk in bladen als Engelbewaarder, Okki, Taptoe, Terdege, GezinsGids en het Reformatorisch Dagblad. Nog steeds wordt het werk van hem uitgegeven en gedownload op internet.

Ondanks het feit dat hij het grootste deel van zijn leven in Pijnacker doorbracht, is hij een echte Twentenaar gebleven: bescheiden, met Twentse humor en vol van de prachtige natuur in ons mooie Twente.

De complete collectie Bijbelplaten van het Oude Testament is dus vanaf 19 februari te zien in beide kerken in Ootmarsum. In elke kerk vind je er vijftien! Dat is een unieke gelegenheid voor ons als inwoners én bezoekers van Ootmarsum. Kom dus kijken naar deze prachtige werken van Ben Horsthuis, en loop ook binnen in het Schoolmuseum om nog meer van zijn omvangrijke nalatenschap te zien.